Saltar al contenido

SUEÑO

Veli Bogoeva

Había una vez un pipiolo de sueños ingentes. Tan grandes que casi no cabían ya en su cabeza alterada. Soñaba con pilotar un caza y surcar el cielo sin rumbo, ni destino.

El cielo era su tierra y la tierra su suplicio. Miraba a la bóveda celeste como el sediento ansia el agua. Cielo de color azul profundo y nítido sin ninguna mancha gris, tiempo despejado, anaranjado de luz tenue al anochecer, una importante tormenta se avecinaba. El cielo era un libro abierto para él. Aún así los amaneceres y anocheceres enrojecidos de color púrpura le aterrorizaban, no por las lluvias o tormentas que predecían sino por el hecho de que si el sol se alzaba rojo, se había vertido sangre de noche o de día, de nuevo.

Durante los largos períodos en los que perdía la audición debido a los estruendos, el olor de tierra polvorienta, sustancias químicas y de sangre fresca calaba en su cuerpo escuálido de barriga hinchada y causaba el brote de sustancia pegajosa de color terroso y hojas otoñales que se empeñaba en salir por todas las oquedades de su cara quemada y ya de por vida marcada.

Temía que aquel día el cielo amanecería violeta de nuevo, y así fue. Temía que otro día más sería incapaz de oír la naturaleza que le rodeaba, y así fue. Temía que los cazas pasarían nuevamente en un santiamén sin dejarle observarlos en detalle, y así fue. Pero hoy volarían bajo, tan bajo como el día en que sus padres volaron mágicamente por los aires y él tuvo que comenzar su divagar, por aquellas tierras malditas, en solitario. Ansiaba tanto volar y tocar el cielo que no lo pensó dos veces, corrió con las pocas fuerzas que le quedaban para abrazar aquel misil regalado por el caza gris que acababa de sobrevolar su cabeza. Voló.

МЕЧТА

 

Имало едно време едно малко момче с огромни мечти. Толкова големи, че почти не се побираха в преобразената му глава.

Мечтаеше да пилотира изтребител и да лети в небето без посока и цел.

Небето беше неговата земя, а земята – неговото мъчение.

Той се взираше в небесния свод, както жаден човек жадува за вода.

Небето е наситено синьо и без сиви петна, времето е ясно.

Оранжево небе със слаба светлина в здрача, идва голяма буря.

Небето беше отворена книга за него.

И все пак изгревите и залезите обагрени в пурпурно го плашеха най- много не заради дъждовете или бурите които предвещаваха, а защото когато слънцето изгрее в червено означава, че отново е пролята кръв през нощта или деня.

По време на дългите периоди когато губеше слуха си заради грохота, миризмата на прашна земя, химикали и прясна кръв проникваше в мършавото му тяло с подуто коремче и предизвикваше смесицата от кафяво земнна слуз и есенни листа да избуява от всичките вдлъбнатини на изгореното му и вече белязано лице.

Страхуваше се, че този ден небето отново ще засияе във виолетово червено и това се случи.

Страхуваше се, че още един ден няма да може да чуе природата около себе си и така и стана.

Страхуваше се, че изтребителите ще преминат отново за миг без да му позволят да ги огледа подробно, и така и се случи.

Но днес те щяха да летят ниско, толкова ниско колкото в деня когато родителите му се издигнаха магически във въздуха и той трябваше да започне да се скита сам из тези прокълнати земи.

Толкова много искаше да полети и да докосне небето, че не се замисли, а побягна с малкото останали сили за да прегърне ракетата подарена му от сивия изтребител, който току-що бе прелетял над главата му.

Малкото момче с огромни мечти полетя.

 

DREAM

Once upon a time there was a little boy with huge dreams. So big that they almost didn’t fit in his altered head.

He dreamt of piloting a fighter and flying through the sky without direction or destination.

The sky was his land and the earth his torment. He gazed at the celestial vault like a thirsty man craves water.

Sky of deep, clear blue with no grey stain, clear weather.
Orange sky of faint light at dusk, a major storm was coming. The sky was an open book to him.
Yet sunrises and sunsets flushed purple terrified him, not because of the rains or storms they foretold but because if the sun rose red, blood had been shed night or day, again.

During the long periods when he lost his hearing because of the rumblings, the smell of dusty earth, chemicals and fresh blood permeated his scrawny, swollen-bellied body and caused the earthy-coloured puke of autumn leaves to burst forth from all the hollows of his burnt and already scarred face.

He feared that day the sky would dawn violet again, and it did.

He feared that another day he would be unable to hear the nature around him, and so it was.

He feared that the fighters would pass by again in a flash without letting him observe them in detail, and so it was.

But today they would fly low, as low as the day his parents flew magically through the air and he had to begin his wanderings, in those cursed lands, alone.

He so longed to fly and touch the sky that he didn’t think twice, he ran with the little strength he had left to embrace that missile given to him by the grey fighter that had just flown over his head. He flew.

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3 votos, promedio: 5,00 de 5)
Cargando...

Déjanos tu comentario